Ön ezen az oldalon van: Főkulcsos rendszerek

Azonos kulcsnyitás, fő- vezérkulcsos rendszerek

Untitled document

 Kulcscsomó

Sokunk zsebét húzza a kulcscsomó, kiszakítja a nadrág, vagy a kabát zsebét, elbújik a női táskák alján, stb., stb. Csupa kellemetlenség, bosszúság.
Ahány zárunk van, annyi kulcs a karikán, színnel jelöljük, hogy melyik kulcs melyik zárhoz való, percekig keresgéljük a megfelelő kulcsot.

 

Ez már a múlté !

 

 A jelen és a jövő a biztonságé és a kényelemé !

                               
Lehet Önnek akárhány zárbetétje, mégsem kell nagy kulcscsomóval járnia, elegendő ha van egy kulcs ami minden zárat nyit.
Hogyan lehetséges mindez úgy, hogy biztonságérzetünk ne szenvedjen csorbát ?


Az alábbiakban egy-két példával illusztráljuk azon rendszereket, melyek garantálják a biztonságot, s ezzel párhuzamosan a kényelmet is :


Lakosság részére javasolt zárrendszerek:


Azonos zárlatú rendszer:

Jellemzője, hogy egy kulccsal lehet nyitni a kerti kaput, a garázskaput, valamint a bejárati ajtót. Valamennyi zárbetét egyforma nyitási rendszerre van kódolva. Földrajzilag egymástól távollévő zárak nyitásához is alkalmas. Például Budapesten van a családi ház, de ugyanezzel a kulccsal nyitható akár a balatoni nyaraló zárja is.

Központi zárású rendszer:


Jellemzője, hogy minden lakásnak van saját egyedi kulcsa, ezzel más lakásajtót nem lehet nyitni, azonban nyitja a közös helyiségeket, mint például garázsajtó, pince, tároló, stb. A zárbetétek megfelelő kódolásával lehet mindezt biztonságosan megoldani. Az teljesen kizárt, hogy a szomszédom ajtaját az én kulcsommal ki lehessen nyitni. (csinos szomszédnő esetében kulcsot kell kérni !!!!)

 

 

Nagyobb társasházak esetében, ahol nem csak a tulajdonosok, hanem kisegítő személyzetek is megfordulhatnak, nagyon korrektül kialakítható egy olyan zárási terv, ahol egyértelműen látszik, hogy kinek melyik zár nyitásához van jogosultsága. Ezen zárási terv alapján lesznek a zárbetétek kódolva, ami garancia arra, hogy mindenki csak abba a helyiségbe tud bejutni, amelyre jogosultsága van.
Az alábbi példában látszik, hogy a lakástulajdonosok a saját lakásukon kívül minden más zárat nyithatnak, míg a gondnok a főbejáratot, garázst, kertkaput, a kertész a kertkaput és a garázst, a postás a kertkaput és a főbejáratot tudja csak kinyitni.

  

A zárrendszerek kialakításánál arra kell figyelni, hogy csak azonos márkájú, típusú zárbetétekből alakítható ki. Ha az egyik zárbetét Elzett, a másik Mauer, akkor ezek nem kódolhatóak össze. FONTOS ! A bizonság érdekében kódkártyás, másolásvédelemmel védett zárbetétet válasszunk. Ha illetéketlen kezébe kerül a kulcsunk, ez esetben nem tud róla másolatot készíteni, mert a nyerskulcs nincs kereskedelmi forgalomban, az csupán kijelölt helyeken, s kódkártya felmutatása mellett lehetséges !

Cégek részére javasolt zárrendszerek:

 

Főkulcsos rendszer:


Jellemzője, hogy a zárbetétekhez tartozó egyedi kulcsok csak egyetlen zárat nyitnak, van azonban egy főkulcs, amelyik mindegyik zárat nyitja. A rendszer egyedi zárakból áll össze, melyek kulcsa a rendszer többi egyedi zárját nem működteti. A zárbetétek megfelelő kódolásával lehet mindezt biztonságosan megoldani.

Kisebb irodákhoz, szállodákhoz, gyártó üzemekhez ajánlott.

A főkulcs az összes alárendelt zárbetétet nyitja, például egy részlegvezető a saját részlegén belül minden zárat ki tud nyitni.

 

 

 


Vezérkulcsos rendszer:

Több főkulcsos rendszerből áll össze, tulajdonképpen a főkulcsos rendszer kibővített változata. Jellemzője, hogy minden zárhoz tartozik egyedi kulcs, a zárak pedig több csoporthoz tartoznak, melyek önálló főkulcsrendszerként üzemelnek.  Minden csoportnak van egy főkulcsa, mely a hozzátartozó valamennyi zárat nyitja. A rendszer csúcsán van a vezérkulcs, mely az összes alcsoporthoz tartozó zárat tudja működtetni. A zárbetétek megfelelő kódolásával lehet mindezt biztonságosan megoldani.
Ezen a szinten egyedi igények alapján bármilyen variáció elképzelhető.

Közepes, vagy nagyméretű, de kiterjedt szervezetű irodákhoz, szállodákhoz, gyártó üzemekhez ajánlott.

A vezérkulcs nyitja a rendszerben található valamennyi zárbetétet. Általában egy cég, vagy intézmény vezetője rendelkezik ezzel a kulccsal, akinek joga van bárhová bejutni.
 

 

 

F O N T O S  !

A biztonság érdekében kizárólag kódkártyás, másolásvédelemmel ellátott, védett kulcsprofilú zárbetétet válasszunk. A cégnek ki kell jelölnie egy kizárólagos személyt, aki bármikor jogosult a zárrendszerrel kapcsolatos bővítések, változtatások, kulcspótlások megrendelésére. Ha illetéketlen kezekbe kerül egy kulcs, ez esetben nem tud róla másolatot készíteni, mert a nyerskulcs nincs kereskedelmi forgalomban, az csupán kijelölt helyeken, s kódkártya felmutatása mellett lehetséges !